هر بسته حاوی ۲۰ عدد بذر مارچوبه میباشد .

نوع محصول : وارداتی


گیاه مارچوبه


تیره : لاله (Liliaceae)


نام لاتین :  Asparagus officinalis L.

نام انگلیسی :

Asparagus – Sparrow grass


نام فارسی : مارچوبه

نام عربی : هلیون – کشک المار


مارچوبه گیاهی علفی چند ساله ، دو پایه ، و گلهای بسیار کوچک آن در روی پایه های نر و ماده قرار دارند .

گلهای آن دارای ۶ کاسبرگ و ۶ گلبرگ و ۶ پرچم و یک مادگی سه برچه ای است .

گلهای نر به رنگ زرد مایل به سبز بوده و کاملاً از گلهای ماده که معمولاً به رنگ قرمز در می آیند قابل تشخیص می باشند .

میوه مارچوبه که به رنگ قرمز در می آید در پائیز ظاهر می شود و به صورت سته کوچک سه حجره ای است که دارای یک یا چند بذر می باشد.


گلهای آن به صورت چند تایی است که شاید تا به ۴ عدد نیز برسند و در یک محل ظاهر میشوند .


حشرات ، بخصوص زنبور عسل در انتقال دانه گرده آن از پایه های نرم پایه های ماده نقش عمده‌ای دارند .


مارچوبه دارای دو نوع ریشه است ، یکی ریشه های معمولی که جذب آب و مواد غذایی را به عهده دارند و دیگری ریشه های متورم و گوشتی که پر از ذخیره مواد غذایی هستند و در آنها سوکروز ذخیره می شود .


قطر ریشه های گوشتی ممکن است به اندازه یک مداد یا کمی ضخیم تر باشند. 


سیستم ریشه بندی مارچوبه را تاج مارچوبه (Asparagus Crown) می گویند. 

تاج مارچوبه برای تکثیر غیر جنسی مورد استفاده قرار می گیرد .


مارچوبه دارای دو نوع ساقه است :


- اول ساقه هوایی نازک به رنگ سبز که بعد از برداشت ساقه های جوان بوجود می آید و ارتفاع آن گاهی اوقات به ۵ متر نیز می رسد .


- دوم : ساقه‌های جوان که قسمتهای قابل استفاده مارچوبه ها را تشکیل می دهد .

این ساقه ها از روی ریزوم ظاهر می شوند و قبل از اینکه از خاک خارج شوند باید قطع گردند .

طول این ساقه ها بین ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر متغیر است .

ساقه های هوایی و برگها در اثر سرمای زمستان

خشک می شوند .

توصیه میشود در مناطقی مانند دزفول در استان خوزستان که زمستان یخبندان ندارند و دارای سرمای ملایم هستند ، قسمتهای هوایی قبل از فرا رسیدن فصل زمستان از فاصله ۱۰ تا ۲۰ سانتی متری سطح خاک قطع گردند . 

بهترین دما در طول مدت رشد بوته برای مارچوبه بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتی گراد میباشد . 


ارقام مارچوبه براساس رنگ جوانه های خوراکی به دو دسته تقسیم می شوند دسته اول دارای رنگ سبز و دسته دوم سبز روشن یا مایل به سفید است.آماده سازی خاک مارچوبه بهترین محصول را در خاک عمیق ، حاصلخیز ، خنک ، آفتابگیر ، قوی و با زهکشی خوب می دهد مارچوبه در خاکهای مختلف که از حیث مواد آلی غنی باشند رشد می کند و محصول می دهد ولی بطور اختصاص خاکهای شتی و شنی لومی و لومی سیلتی که با مواد آلی و هوموس تقویت شوند بسیار مناسب هستند مارچوبه در خاکهای اسیدی نمی تواند رشد کند مگر آنکه خاکها به وسیله آهک اصلاح شوند مناسب ترین pH برای رشد مارچوبه بین ۶ تا ۷/۶ می باشد . 


مارچوبه به هوموس و مواد آلی زیاد نیاز دارد و نسبت به کودهای حیوانی واکنش مثبت نشان می دهد ، لذا قبل از کاشت مارچوبه میتوان کودهای حیوانی را به زمین داد . 


تاریخ و فواصل کاشت : زمان انتقال نشاء اوایل بهار میباشد .

عمق شیار در خزانه ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر و فاصله دو شیار ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر میباشد .


در زمین اصلی بوته ها به فاصله ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر در ردیفهایی بین ۹۰ تا ۱۵۰ سانتی متر از یکدیگر کاشته میشوند .


ازدیاد مارچوبه به دو روش رویشی و جنسی صورت می گیرد . 

در کشت مستقیم بعد از آماده کردن زمین ، زمین به جوی و پشته تبدیل می گردد . 

عرض پشته بین یک تا یک و نیم در نظر گرفته میشود و سپس بذور در ته جوی کاشته میشوند . بهتر است به منظور سرعت بخشیدن به سبز شدن بذر ، بذور قبل از کاشت به مدت ۲۴ ساعت در آب خیسانده شوند آنگاه شیارهایی به عمق کمتر از ۱ سانت در کف جویها ایجاد و بذور را در شیارهای آنها کاشته و به وسیله خاک سبک و پوشانده شوند  . 

بستر کاشت باید تا زمان سبز شدن بذر و چوبها مرطوب نگه داشته و آبیاری به روش بارانی صورت گیرد . 

مدت جوانه زدن بذر طولانی می باشد و به عواملی مثل دما و رطوبت خاک بستگی دارد و شاید بین ۱۵ تا ۴۰ روز متغیر باشد . 

بوته ها در فاصله ۱۰ سانتی متری تنک می شوند .


به تدریج که گیاه رشد میکند روی بوته و اطراف آن خاک نرم همراه با کود حیوانی پوسیده داده می شود ، بدین ترتیب در سال اول بوته رشد کامل می نماید و محصولی برداشت نخواهد شد .


میزان بذر مورد نیاز در کشت مستقیم بین یک تا دو کیلو گرم در هکتار میباشد . 


روش مرسوم و متداول کشت مارچوبه تهیه خزانه و انتقال بوته های یکساله به محل اصلی میباشد . 

در این روش باید سعی شود که در هنگام انتقال بوته ها به محل اصلی به ریشه ها صدمه نرسد .

در هنگام تهیه خزانه باید دقت شود که زمین کاملاً آماده و با کودهای حیوانی و شیمیایی تقویت شده باشد .


خواص مارچوبه :


خوردن مارچوبه اگرچه باعث ایجاد بو در ادرار میشود اما زمانی که وارد بدن گردد مزایای زیادی برای آن خواهد داشت . 

این گیاه سبز حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلفی همچون ویتامین A ، C ، E ، K و B6 و نیز فولات، آهن، مس ، کلسیم، پروتئین و فیبر است . 

به دلیل وجود این مواد ، مارچوبه مزایای زیادی برای سلامتی انسان دارد . 


میتوان این گیاه را به صورت گریل، پخته و آب پز در کنار غذاهای دیگر مصرف نمود .

نظر بدهید

توجه: HTML ترجمه نمی شود!
    بد           خوب
کد امنیتی

بذر مارچوبه

  • کد محصول: DN-013
  • موجودی: 3
بذر مارچوبه
  • 6,000تومان


تعداد بازدید: 1110

برچسب ها: فروش بذر مارچوبه, خواص مارچوبه, کاشت بذر مارچوبه, خاک مارچوبه, آبیاری مارچوبه, Asparagus,