هر بسته حاوی 30  عدد بذر پوست کنده  سماق میباشد .



کاشت و پرورش سماق


سماق گياهي است از خانواده Anacardiaceae (پسته) 

نام علمي سماق Rhus Coriaria . L میباشد .


سماق بصورت درختچه یا درخت های کوچک و به ارتفاع ۵-۳ متر است که ساقه یا تنه متعدد، دارای شاخه های فراوان و منشعب به رنگ متمایل به سفید است. 

برگ سماق مرکب شانه ای بوده و از ۷-۵ جفت برگچه پوشیده از کرک و بدون دمبرگچه، بیضی با دندانه های نامنظم در حاشیه، روي برگ سبز مات و زير برگ روشنتر و در پائيز برگها سرخ و يا حنايي ميشود و هر برگچه آن در حدود ۳-۷ سانتی متر طول دارد.


گل بسیار کوچک، سبز فام، نر ماده و تک جنس، مجتمع در خوشه های مرکب، انتهایی و متراکم و حنایی رنگ است و در حدود ۱۰ سانتي متر طول دارد.


میوه سماق به صورت شفت کرکدار، مدور، قلوه ای شکل و نافدار که رسیده آن به رنگ سبز متمایل به زرد و یا قرمز رنگ می باشد.


سماق را می توان در تهران، قزوین، خراسان، قم، اراک، همدان، آذربایجان شرقی، زنجان و آذربایجان غربی و کردستان پیدا کرد.


سماق آب و هوای گرم و خشک را می پسندد، گیاهی نور پسند بوده و غیر مقاوم به سایه است، 


مقاوم به آفات و امراض بوده، اگر در اثر کم آبی خشک شود با مختصر رطوبت ایجاد پاجوش می کند و در صورت سرمازدگی ساقه های جدید ایجاد می کند.


این درختچه در مناطقی که 0 - 350 میلیمتر بارندگی سالیانه داشته باشد رشد می کند، در خاکهای کمی اسیدی یا خنثی با ( PH=5 - 7 ) بهتر رشد می کند.


خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد.


سرمای زیر 6- درجه سانتی‌گراد را نمی‌تواند تحمل کند.


خواص و کاربرد


کاربردهای سماق بیشتر در تولید و چاشنی غذایی می­ باشد. 

همچنین از خواص دارویی بی‌نظیر آن در طب سنتی استفاده می­شود. 

از نظر ترکیبات شیمیایی در میوه و در برگ­های سماق تانن فراوانی موجود است. 

در برگ­های خشک آن بین 30-15 درصد تانن وجود دارد و به علاوه یک ماده رنگین زرد به نام میریستین یافت می­شود. 

در میوه آن علاوه بر تانن مقدار قابل توجهی سیتریک اسید، وینیک اسید، مالیک اسید موجود است که مزه ترش و قابض را به آن می­دهد. 


سماق قابض است و بنده آورنده خون‌ریزی می­ باشد و به عنوان مقوی، مدر، برای رفع اسهال خونی و جلوگیری از خون‌ریزی و اخلاط خونی از ریه همراه با سرفه مفید است.


 روش های تکثیر سماق :


- به صورت پاجوش، بذر و قلمه ساقه و ریزوم است .

برداشت سماق در اوایل شهریور ماه صورت می گیرد.


تکثیر از طریق بذر : بذر را قبل از کاشت به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم قرار دهید.

سپس پرلیت یا مخلوط پیت ماس و پرلیت را داخل کیسه پلاستیکی زیپ دار یا ظرف درب دار پلاستیکی ریخته و بذرها را روی این بستر بریزید و دوباره روی بذرها پرلیت یا مخلوط پیت ماس و پرلیت اضافه کنید .


درب کیسه یا ظرف را بسته و مدت ۲ ماه داخل یخچال قرار دهید .

در طول این مدت بستر را مرطوب نگه دارید. 


بعد از این مدت ظرف را از یخچال خارج کنید و بذرها را بیرون بیاورید .


داخل گلدانهای کوچک با زهکشی مناسب مخلوط پیت ماس و پرلیت ریخته و بذرها را داخل این گلدانها بکارید .


روی گلدان ها پلاستیک بکشید تا رطوبت حفظ شود. 


دمای مناسب برای جوانه‌زنی بذر سماغ ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی‌گراد است. 


گلدان‌ها را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. 


زمانی که مخلوط پیت ماس و پرلیت در حال خشک شدن بود ؛ آب اسپری نمایید تا رطوبت هز بین نرود . 


بعد از جوانه‌زنی پلاستیک را بردارید.

جوانه‌زنی بذر سماق معمولا ۲ تا ۴ هفته طول می‌کشد. 


زمانی که اندازه نهال ها به ۸ تا ۱۰ سانتی‌متر رسید، آن‌ها را به گلدان‌های جداگانه حاوی خاک گلدان دارای زهکشی خوب منتقل کنید. 


نهال‌ها را در اواسط پاییز به زمین منتقل کنید. گیاه سماق به کود نیاز ندارد. 


مکانی با آفتاب کامل یا سایه جزئی را برای کاشت گیاه سماق در نظر بگیرید. 


خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد. 


هر زمان خاک در حال خشک شدن بود به آن آب دهید. 


فاصله بین گیاهان را ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌ متر در نظر بگیرید.

نظر بدهید

توجه: HTML ترجمه نمی شود!
    بد           خوب
کد امنیتی

بذر سماق

  • کد محصول: UN-04
  • موجودی: 26
بذر سماق
  • 2,700تومان


تعداد بازدید: 1943