هر بسته حاوی ۲۵ عدد بذر کنگر فرنگی ( آرتیشو) میباشد.



گیاه آرتیشو (کنگر فرنگی)



خانواده :  Compositae                  


نام علمی : Cynara Scolymus L.      


نام فارسی:        کنگر فرنگی – آرتیشو


نام انگلیسی:             Artichoke 


نام عربی:                    خرشوف



آرتیشو گیاهی است پایا و دارای ساقه راست با ارتفاعی در حدود ۱ متر ، شیاردار که منشأ اولیه آن در منطقه مدیترانه بوده است ولی امروزه به‌ علت پرورش به‌ منظور تغذیه و استفاده‌های داروئی در نواحی مختلف یافت می‌شود . 


آرتیشو ریشه حجیم و برگ‌های بسیار بزرگ ، منقسم با قطعات نامنظم و دندانه‌ دار دارد . سطح فوقانی پهنک برگ‌های آن نیز به رنگ سبز ولی سطح تحتانی آن به‌علت دارا بودن تارهای سفید رنگ و فراوان پوشیده از کرک به‌نظر می‌رسد.


آرتیشو محصول فصل خنک است و بهترین رشد در ۲۴ درجه در روز و ۱۳ درجه در شب انجام میشود . 

آرتیشو به سرما مقاوم است ولی قسمت هوایی آن در اثر سرمای زمستان و یخبندان خشک میشود . 

آرتیشو چندین درجه سرمای زیر صفر را تحمل می‌کند ولی اگر یخبندان در طی رشد گیاه برای مدت زیادی ادامه یابد می‌تواند گیاه را از بین برد و یا به آن صدمه بزند ، به همین دلیل آرتیشو را در مناطقی که دارای آب و هوای ملایم در زمستان است میکارند . 

ساقه گوشتی زیرزمینی آن در مجاورت سرمای ۱۰- درجه سانتی‌ گراد به مدت چند روز از بین می‌رود.


قسمت خوراکی آرتیشو در سرمای پائین‌تر از ۲- درجه سانتی‌گراد از بین می‌رود. ‌

آرتیشو را می‌توان در کلیه خاک‌ها کشت نمود. مناسب‌ترین زمین‌ها برای کشت آرتیشو خاک‌های رس و شنی حاصلخیز با زهکشی و مواد کافی و pH مناسب خاک بین ۸ - ۶ است.


کاشت


فاصله کاشت در زمین اصلی به فواصل ۱۰۰×۷۵ و ۱۰۰×۱۰۰ و یا ۸۰×۸۰ سانتی متر می‌باشد.


در کاشت یکساله از کشت مستقیم بذر استفاده میشود . 

به‌ دلیل جوانه‌زنی ضعیف و یا عدم جوانه زنی بذرها، به کاشت با تراکم بیشتر و با فاصله نزدیک‌ تر نیاز است و بعد از آن باید گیاهان اضافی تنک شوند . 


آرتیشو با بذر کثیر میشود 

پس از جوانه‌ زدن ، برگ‌های طوقه‌ای شکل تشکیل می‌شود که در ادامه رشد ، ساقه گل‌دهنده از آن ظاهر می‌شود .

ریشه‌ ها و قسمت‌های تحتانی ساقه گوشتی شده و به‌ صورت اندام ذخیره‌ای در می‌آید . 

بذر آرتیشو نسبتاً درشت است . 

نشاء کاری برای بهبود جوانه‌ زنی غیر یکنواخت و طول رویش طولانی استفاده میشود.


بذرها را معمولا در اواخر زمستان در محل گرم میکارند . 

بهتر است کاشت بذر در گلدان‌های توربی(گلدان های حاوی پیت ماس) انجام گیرد.

بنابراین در هر گلدان یک عدد بذر قرار میگیرد و روی آنرا با مقداری خاک می‌پوشانند .


دمای خزانه ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد تا زمان جوانه‌ زنی و سپس ۱۲ تا ۱۶ درجه سانتی‌گراد میباشد . 


پس از آماده شدن نشاء که حدود ۶ هفته به طول می‌انجامد آنرا در زمین اصلی به فواصل ۱۰۰×۷۵ و یا ۱۰۰×۱۰۰ و یا ۸۰×۸۰ سانتی‌متر منتقل میکنند.


عمق کاشت نشاء عمیق‌تر از آنچه در خزانه بود می‌باشد . 

از سال سوم در پائیز برگ‌ها و ساقه‌های باقیمانده را چند سانتی‌متر بالاتر از خاک بریده و گیاه را با مقداری خاک نفوذ پذیر ، کود حیوانی ، کاه ، خاکبرگ یا تورب میپوشانند . 

این مواد گیاه را در مقابل یخبندان محفوظ نگه می‌دارند .


آرتیشو نیاز به آب کافی در طول دوره رویش دارد . 

رطوبت کم خاک بویژه در زمان تشکیل جوانه باعث کوچک شدن و کاهش تعداد آن و آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه میشود . 


در اوایل بهار کاه را دور کرده و یا اینکه آنها با خاک اطراف مخلوط میکنند . 


برداشت


عمل برداشت زمانی صورت می‌گیرد که گل به صورت غنچه باشد (قبل از باز شدن گل‌ها) 


نهنج این گیاه خوراکی بوده و چون گوشتی است با ارزش‌ترین قسمت گیاه میباشد . 


به غیر از ساقه اصلی گل‌دهنده در آرتیشو ساقه‌های گل‌دهنده فرعی نیز به‌وجود می‌آیند که غنچه‌های آنها کوچکتر است . 


عمل برداشت غنچه‌ها قبل از آنکه نرم و یا فیبری شوند صورت می‌گیرد . 


در هنگام برداشت محصول همواره باید سعی نمود تا همیشه حدود ۵ سانتی‌متر از ساقه با گل همراه باشد.


برداشت معمولاً با دست و با زحمت انجام می‌گیرد که شامل قطع تمامی ساقه‌ها در زیر پایه جوانه گل می‌باشد . 


دوره برداشت می‌تواند ۸ تا ۹ ماه نیز ادامه داشته باشد که اغلب حدود یک‌ سال است و تقریباً ۲۵ بار برداشت صورت میگیرد . 

جوانه‌های بالاتر از حد بلوغ تلخ و چوبی می‌باشند و بافت خوراکی و گوشتی کمتری دارند . 


گیاه باید در زمان حداکثر اندازه و قبل از باز شدن براکته‌ها برداشت شود.

نظر بدهید

توجه: HTML ترجمه نمی شود!
    بد           خوب
کد امنیتی

بذر آرتیشو (کنگر فرنگی)

  • کد محصول: DN-014
  • موجودی: 7
بذر آرتیشو (کنگر فرنگی)
  • 3,000تومان


تعداد بازدید: 1842

برچسب ها: فروش بذر آرتیشو, بذر کنگر فرنگی, کاشت آرتیشو, برداشت آرتیشو, ارتیشو, کنگر فرنگی